Abia intrată în rândul unităţilor de profil Şcoala Profesională pentru Deficienţi Baia Mare, cu restanţe proprii trebuia să recupereze, de fapt să înceapă de la zero, pentru că era întrebată. Trebuia să vină cu nişte răspunsuri la probleme pe care nu le ştia că le are. Şi pentru a fi credibilă trebuia să-şi fundamenteze poziţiile. Devenită între timp Şcoală de Arte şi Meserii, dezvoltând o bază materială corespunzătoare, beneficiind de un corp profesoral competent şi preocupat, acum, după zece ani, încercăm şi noi, să emitem idei.
     În ultimii şapte ani am înregistrat câteva feluri de reacţii. Foarte multe încurajări, care ne-au prins bine. Foarte multe nedumeriri. Şi câteva trimiteri la plimbare. Pe încurajări nu insist. Nedumeririle vor fi lămurite. Trimiterile la plimbare au avut câteva forme.
     Prima : pe cine naiba mai interesează aşa ceva? Şi am demonstrat că putem deveni interesanţi şi pentru elevi şi pentru comunitate!
     A doua trimitere la plimbare a fost de genul: hai dom-le, ăştia fac tot ce vor, degeaba le vinzi idei! Poate. Dar unele idei trebuie musai să fie acolo, pentru că le vine rândul.
     În fine cea mai prietenoasă trimitere la plimbare a fost de genul : dom-le, e bună ideea, dar domeniul e atât de încurcat că nu-l pricepe nimeni, nici măcar cei care sunt plătiţi pentru asta. Este adevărat şi nu tocmai. Despre învăţământul profesional special se vorbeşte mai mult sau mai puţin; se ascunde lipsa de idei sub fraze multe şi complicate; dacă vezi însă muntele din spate, multele şi micile detalii devin interesante. Iar limbajul nu trebuie să fie complicat. Vorba lui Andrei Pleşu "dacă nu poţi exprima bine o idee într-un text scurt şi simplu, nu o vei face nici într-unul lung şi complicat".
     Concluzie – se disting detaliile unor rezultate, realizări care să se constituie în prima treaptă spre dezvoltare.
     Din septembrie 2010 funcţionăm ca Centru Şcolar pentru Educaţie Incluzivă . Provocare! Confirmare a competenţelor! Preocupare pentru afirmare! Diversificare a serviciilor !

titlu